Jennie-Lie

Planera den perfekta babyshowern

Innan jul hade jag ju en babyshower för en av mina närmsta vänner, Malin. Jag älskar ju att planera fester och event så självklart tänker jag att jag delar med mig av mina absolut bästa tips när det kommer till att få till en riktigt bra babyshower.
 
Steg 1 – Luska ut information 
Utan att avsölja för mycket (om det ska vara en överraskning) ställ lite frågor till den blivande mamman eller ta hjälp av partnern. Vilket datum passar? Vilka skulle mamman vilja var där? Och vet de om könet på barnet och gillar blått/rosa som färger? Ska den vara hos dem eller dig? Och hur får du henne dit du vill? (Tips är att boka in fika hos dig, om ni ska vara där, eller be partnern ta henne på en lunch så ni kan förbereda hos henne).
 
Steg 2 – Inbjudan
Skicka ut inbjudan i god tid. I inbjudan så ska det stå med tid, plats och kostnad för babyshowern. Runt 150kr per person brukar räcka långt om man är 5-6 personer. Fråga också om det finns någon som gillar att baka och vill bidra med det.
 
Steg 3 – Tema
Det är alltid lättare för dig att få till en bra babyshower om du i förväg bestämmer ett tema. Tänk på att temat ska vara något som den blivande mamman gillar, inte du. Exempelvis på teman kan vara de vanligaste, blått och rosa, om man vet könet. Men även djurmönster, metaller, jordnära, svart/vitt är roliga mer könsneutrala teman. Bestäm tre färger som du använder dig av (jag valde blått, silver och vitt), då får du till en bra harmoni i allt pynt.

Helheten bli supersnygg och enkel om du håller dig till dina tre färger.
 
Steg 4 – Budget
När du fått in anmälningarna till babyshowern så börja med att göra en budget. Bestäm hur mycket som ska gå till pynt, fika och eventuella lekar och vinster. Jag beställde vårt pynt från Myperfectday.se, där fanns allt jag behövde.
 
Steg 5 – Inköp av pynt
Man kan verkligen pynta ihjäl som om man vill på en babyshower. Men tänk på att fikat också blir en del av pyntet så även om det känns lite när du bara ser pyntet så blir det en finfin helhet. Som pynt använde jag mig av ballonger, pappmuggar, popcornskålar, sugrör, pompoms, blommor. Låt fantasin flöda, jag hängde upp en body bland ballongerna. Att lägga nappar i en fin skål gör också det lilla extra, eller varför inte använda enkla nappar med vit knopp som bordsplacering?
Ballonger och bodyn fick hänga på väggarna och bli det första hon såg när hon klev in.
 
Steg 6 – Inköp av fika
Gillar du att baka, eller vill du göra det minsta möjliga? Det får även gärna vara en personlig touch på det som mamman gillar. Jag som tvåbarnsmamma och inte alls bakentusiast bestämde snabbt för att göra det enkelt för mig. Popcorn och en candybar för att förstärka temat, enkelt fixat med burkar och lösgodis. Sen serverade jag blåbärspaj och vaniljsås för jag vet att det är något som min kära vän gillar. Jag fick även min man (som är mästaren på att baka) att baka några fina cupcakes. Tänk också på vad du ska servera glasen, vi körde på alkoholfri cider. Har du ett rosa tema så skulle jag välja något med jordgubb eller hallon.
Hampus fin fina cupcakes!
 
Steg 7 – Planera lekarna 
Vad ska ni göra under timmarna ni ses? Fikat och pratet tar lång tid men det är kul att bryta av med någon planerad lek eller tävling. Vi gjorde tre lekar.
 
Gissa datumet
Sätt upp ett fint kalender blad (eller två om BF ligger nära månadsskifte), markera ut när BF är och sen får alla som är där skriva in sitt namn och gissad längd och vikt på datumet där de tror att barnet kommer. Superkul för blivande mamman att få med hem och sätta upp i barnrummet för att de när gissningarna börjar närma sig.
 
Snöret runt magen
Allt som behövs här är en rulle med snöre och en vinst. Man ska alltså klippa av snöret så långt som du tror att det är kring mammans mage idag, närmast rätt vinner. Förslag på vinst är trisslott, choklad eller varför inte ett presentkort på barnvakt?
 
Frågesport för mamman
Superkul att förhöra mamman lite om krångliga frågor om barn och förlossning, hur redo är hon egentligen? Vi körde 10 frågor, och för varje rätt så får hon en vinst. Exempelvis nappar, amningsskydd, nappflaska, ersättning, våtservetter eller annat bra och ha under första tiden.
 
1. Hur många procent får barnet max förlora i vikt under första dygnet efter förlossningen?
a) 15 % b) 12 % c) 10 % – 
Rätt svar: 10 %.

 2. När rekommenderas kvinnan att som tidigast ha sitt första samlag efter förlossningen?
a) 6 veckor b) efter avslaget c) när kvinnan är redo och helst med kondom – Rätt svar: när kvinnan är redo och helst med kondom.

3. Hur gammal är den genomsnittliga kvinnan när hon föder sitt första barn?
a) 21 år b) 27 år c) 30 år – Rätt svar: 30 år.

4. Vad är lustgas för sorts metod?
a) icke-medicinsk b) husmorskur c) medicinsk – Rätt svar: medicinsk

5. Hur täta ska intervallerna i sammandragningar vara då förstagångsföderskan ska åka in till förlossningen?
a) 1-2 minuter b) 3-4 minuter c) 9-10 minuter – Rätt svar 3-4 minuter.

6. Hur lång tid tar en genomsnittlig förlossning för en förstagångsföderska?
a) 28 timmar b) 20 timmar c) 13 timmar – Rätt svar: 20 timmar.

7. I vilken graviditetsvecka är de flesta barn färdigbakade i magen?
a) v.35+0 b) v.37+0 c) v.40+0 – Rätt svar: 37+0

8. Vad betyder cervix?
a) livmoderhals b) moderkaka c) fostersäck – Rätt svar: livmoderhals

9. När ska man börja att ge barnet dess allra första smakportioner med riktig mat?
a) 2-3 månaders ålder b) 4-6 månaders ålder c) 7-8 månaders ålder – Rätt svar: 4-6 månaders ålder.

10. Vilka månader är det som störst risk att barnet får kolik?
a) 0-3 månaders ålder b) 3-5 månaders ålder c) 5-7 månaders ålder – Rätt svar: 0-3 månaders ålder.

 
Om det är en överraskningsfest och alla vänner kommer innan så är det även där bra att ha något att sysselsätta sig med innan man börjar fika.
 
Hej kompis
Köp en helvit body, lägg fram en svart penna och låt alla skriva en hälsning till lilla knytet i magen. Köp gärna en ram som den kan läggas i sen, superfint att ha ovanför barnsängen.
 
Blöjmaraton
Köp ett blöjpaket med den minsta storleken på blöjor. Lägg fram tuschpennor och låt alla skriva hälsningar på baksidan av blöjorna. ”Du är grym morsan”, ”Bara 18 år kvar”, ”Godmorgon sötnos” kan vara saker som livar upp blöjbytet mitt i natten.

I bakgrunden ser du blöjorna och pennan ligga redo!
 
Steg 8 – Blöjtårtan
En babyshower utan blöjtårta är ingen babyshower. Det finns mängder på tutorials och inspiration över hur du gör en blöjtårta. Det du behöver är blöjor, gummisnoddar, band i olika bredder som passar in i färgtemat och småsaker som nappar, filtar, gosedjur för att göra den riktigt fulländad.
 
Såg den mest magiska blöjtårtan inne hos tvillingarna Lagergren, visar verkligen att det bara är fantasin som sätter gränser. Läs deras inlägg om den hos Jessica och Angelica.

Vem hade inte velat få den här superblöjtårtan?
 
Steg 9 – NJUT
Timmarna kommer att susa iväg, ta mycket bilder, skratta mycket och njut av att få rå om din vän och skratta tillsammans. Snart kommer livet förändras för alltid, vare sig det är första barnet eller inte, så kommer en bebsísperiod där det mesta handlar om att överleva dagen (eller natten). Babyshowern kommer vara ett fint minne för mamman att tänka tillbaka på mitt i kolik, spyor och ryggbajs, och för dig också när det var ett tag sen du fick träffa din vän pga tidsbrist.
 
 
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats