Jennie-Lie

5 tips för att åka säkert med barn i bilen

I samarbete med BeSafe

Nu när vi var iväg på en roadtrip i Norrland så kände vi att något av det viktigaste inför resan var att ha säkra bilbarnstolar till alla tre barnen. Med blixthalka, smala vägar och mycket vilt längs vägarna så var det så skönt att alla våra barn fick sitta både skönt och säkert i BeSafe stolar.

Vi såg mycket renar efter vägen, då var det extra tryggt att barnen satt säkert.

När vi fick stolarna så fick vi en riktigt bra genomgång om hur du gör det ännu säkrare i bilen, saker som vi tyvärr inte visste om. Så nu vill jag såklart dela det med er så alla era hjärtan åker säkert:

Se till att stolen är korrekt monterad

Det här kan låta enkelt men jisses, vem blir inte svettig av alla inställningar som ska bli rätt. Tex är det viktigt att om man, som vi, har dolda förvaringsutrymmen, alltså en lucka i golvet där barnstolens stödpinne står så kolla i bilens manual hur du ska fylla upp detta så det blir säkert. Oftast är det en plastinsats du kan köpa för att sen ställa stödbenet på.

Spänn bältet ordentligt

Det är så viktigt att bältet sitter nära och tight emot barnen kropp. Du ska som mest få in ett finger under selen, annars är det för löst.

De mjuka axelskydden gör det ombonat och mysigt, trots att du spänner bältena ordentligt.

Se till att huvudskyddet och bältet är i rätt höjd

Huvudskyddet ska börja precis ovanför axlarna, och bältet ska komma in i en 90 graders vinkel över axlarna. Inte högre och inte lägre än axlarna alltså. Se bilderna nedan.

Ta av barnen tjocka overaller och jackor

I våra tjocka ytterkläder på vintern så finns det massa massa luft. Så även fast bältet känns spänt så är det mycket luft mellan bältet och barnens kropp. Så vid en kollision kommer luften tryckas ur och bältet blir alldeles för stort. Ett tips är istället att ha varma ullfiltar i bilen, eller trä på jackan bak och fram efter du satt fast barnet.

Unni åker alltid i underställ till och från våra utflykter med en varm ullfilt över sig.

Låt barnen åka bakvänt sålänge som möjligt

Det är fem gånger säkrare att ha barn upp till 4 år bakvända i bilen. Mattis som är lång (105 cm och 18 kg) men bara 3 år behöver fortsätta sitta bakvänt. Hitta en stol som passar barnet, med inställningar som går att justera så att huvudet får skydd, ryggen sitter bra och benen kan få mer utrymme. Under resan satt Mattis i stolen BeSafe iZi Plus och han hade gott om plats och sov så skönt i en stol som man kunde ställa in efter hans storlek.

En sovandes Mattis, ser ni så skönt han sitter?

Så nu när vintern kommer, med hala vägar, mörka timmar och med barn i bilen. Ta hand om er och era små så hoppas jag att vi slipper olyckor!

Unni åkte i stolen iZi Modular RF i-SizeLimited Edition färgen Mountain Mélange,

Mattis i en iZi Plus och Leia i en iZi Kid X2 i-Size

Inlägget är ett samarbete med BeSafe

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats