Jennie-Lie

5 tips till dig som ska börja jobba efter föräldraledighet

Det pratas mycket om inskolning för barnen den här tiden, men om det är något jag kommer ihåg från förra gången när jag gick tillbaka efter mammaledigheten med tvillingarna, så var det ingen som berättade för mig hur man kan underlätta när man går tillbaka till jobbet efter x antal månader hemma. Nu jobbar jag 50% så denna gången har det inte varit lika jobbigt då jag fortfarande får hänga med Unni halva tiden under veckorna.
Här kommer iallafall mina BÄSTA tips till er som i dagarna ska eller har börjat säga hejdå till era älsklingar om dagarna för att få lite jobb-tid.
Det är inte alltid lätt att gå ifrån dessa tre om dagarna!
1. Känn dig snygg 
Dagarna innan du börjar jobba, uppdatera din klädgarderob. Se till att du har bra jobbkläder som du känner dig fräsch i. Helt plötsligt kände jag att halva min jobbgarderob inte passade, fel storlekar, för kort, för långt, för tantigt. Nej gör en inventering och se vad du behöver, blir betydligt roligare att kliva upp om du har nya kläder att klä på dig.
2. God mat
Förbered riktigt bra och lyxiga matlådor! Gärna sånt som tar lite tid att förbereda, typ tacos, som du kan pilla på med länge utan att du har någon eller några som drar dig i benen, sitter och skriker i stolen eller tappar flaskan på golvet. LYX för föräldrar!
3. Små uppdateringar
Be den som är hemma att skicka bilder och filmer på barnen, sms, facebook eller snapchat. Att bara få en glimt utav vad de gör på dagarna är helt fantastiskt. Du får energi av att se dina glada barn och din duktiga partner hitta på saker tillsammans!
 
När jag började jobba efter ledigheten med Leia och Mattis fick jag dessa fina bilder på barnen, båda fick sitt favoritmellis.
4. Ta hjälp med det tråkiga
Fråga familj och vänner om de kan tänka sig komma och hjälpa till hemma. Om de kan laga någon middag, köra en tvätt eller andra måsten. På så sätt får du mer tid på kvällarna för barnen, samtidigt som du också hinner träffa andra viktiga personer i livet.
5. Det är okej att känna
Tillåt dig själv att känna som du känner. Ingen kan bestämma hur du mår över att börja jobba. Förra gången hade jag varit hemma 14 månader på heltid med tvillingarna, och mådde riktigt dåligt på mornarna. Hade sån ångest över att min tid hemma var borta, att mina bebisar började bli så stora. Medan jag sen på jobbet kunde känna ”skönt det är att få lite tid för mig själv”. Och vet ni? Det är okej att må dåligt och det är okej att må bra! Inget är rätt eller fel, det viktiga är att du berättar för din partner, familj, och vänner om det finns något de kan göra för att underlätta om du mår dåligt. Och innan du vet ordet av det så är det här din nya härliga vardag.
Hoppas du gillade mina tips, tryck gärna på hjärtat om det fick dig att må lite bättre.
Gillar du mina listor så kan du även kika in dessa:
9 saker som definierar en mamma
20 tips på namn
5 saker du önskar du visste inför andra graviditeten
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Linnea B P

  Sitter hemma och storgråter över att jag ska börja jobba i morgon och lämna över föräldraledigheten till min man. Har inte hunnit köpa kläder och matlådan i morgon lär bli trist (just denna helt precis innan jobbet är min man på en resa också och kommer hem sent ikväll) men jag kanske får satsa på det till senare i veckan. Första barnet och känns hemskt att inte få vara med henne hela tiden. Unnar verkligen min man detta och vet att han längtar. Men jag vill ju också. Hoppas att smärtan försvinner snart. Ditt inlägg gav mig lite hopp i alla fall ❤️

 2. Linda

  Åh tack så hemskt mycket för dessa tips! Jag ska börja jobba nu 7 Januari efter en föräldraledighet på ca.18 månader och har en riktig ångest nu på kvällarna när det börjar närma sig. Jag hoppas dessa tips funkar för mig och att det är som du skriver – att innan man vet ordet av så är det den nya härliga vardagen ❤

  1. jennielie

   Men va glad jag blir att det kan lugna dig lite! All lycka till, jag lovar, det kommer bli hur bra som helst ❤️

stats