Jennie-Lie

Att ha tvillingar är orättvist

Ja ni, nu behöver jag skriva ett sånt här inlägg igen, ett inlägg om baksidan av att ha tvillingar. Ni som följt mig länge vet kanske att jag skrivit om det här innan (kika här), ni vet också att mina tvillingar, Leia och Mattis är två små personer. Med starka viljor, en början till egna intressen och i behov av sina föräldrar lika mycket. Precis som vilka treåringar som helst alltså. Men eftersom de hade oturen att dela på platsen i min mage så räknas de inte som ett barn var. Nej de räknas inte ens som 1,5 barn, de räknas ungefär som 1,3 barn. Alltså att jag skulle ha Leia plus en tredjedel av Mattis?

Mina två små bebisar!

När de var små så tänkte jag ofta på hur orättvis föräldraförsäkringen var för mina barn. Att vi inte kunde vara hemma båda två när det krävdes, att vi fick välja mellan att ge dem en varsin trygg famn eller kunna ha de hemma tillräckligt länge för att de skulle få börja förskolan. Vi klarade det, vi kunde inte alltid njuta, vi fick ofta bryta ihop av otillräcklighet och våra tvillingar fick inte alltid den närhet de ville ha, men vi klarade det!

En mamma på två barn!

Sen har åren gått och vi har plockat ut någon av de kvarvarande föräldradagarna, men försökt spara för att ta längre sommarlov, spara till skoltidens obligatoriska lov, ”där blir det ju bra att ha” tänkte vi.

Men PANG så kom nästa orättvisa som en käftsmäll när jag loggade in på försäkringskassan. Har du ett barn som är tre år och närmar sig fyra? Då har du förmodligen också fått en påminnelse om att du efter barnet fyllt fyra år endast får spara 96 föräldradagar. Har du två barn med nio månaders mellanrum får du spara 192 dagar. Men har du tvillingar? Som kanske kräver ledigt för olika läkarbesök, tandläkartider, planeringsdagar mm? Nej då är tvillingarna IGEN värda ungefär 1,3 barn. Vi får endast spara 132 dagar på båda barnen! Jag förstår inte, Sverige, vad har mina barn gjort för att förtjäna färre dagar? Färre timmar med sina föräldrar? Jag är otroligt tacksam för föräldraförsäkringen vi har i Sverige, men det gör ont när jag tänker på att jag inte fått eller få ge Leia och Mattis samma förutsättningar som t.ex Unni får.

Nyfikna på livet tillsammans, men ändå två helt olika personer, mina älskade tvillingar!

Tack och lov att de har något annat som vi andra inte får, en tvilling att dela livet med!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Fridah

    Det har jag också reagerat på. Himla snedvridet system alltså! Staten ska ju inte ”spara” på att folk få tvillingar kan jag tycka. Ge föräldradagar för vart och ett av barnen!!

stats