Har hon förkylningsastma? | Jennie-Lie
jennielie

Jennie-Lie

Annons

Har hon förkylningsastma?

Vi var in på akuten idag och fick höra att Unni kanske har förkylningsastma, jag är glad att det inte var något värre. Samtidigt är jag verkligen dåligt insatt i vad det innebär.

Unni blev alltså dålig i förrgår, jag la henne för att sova sin lur på förmiddagen och då började hon hosta. Sov oroligt och hostade, och hostade. På eftermiddagen kom även febern och vi ställde in oss på ännu en sjukperiod här hemma. Men så på natten så började hon andas väldigt snabbt och ytligt, men sov vidare och åt som hon skulle.

Sån trött liten tjej!

Igår ringde vi 1177 som sa åt oss att avvakta, ge henne alvedon för att lugna andingen. Men jag tyckte andningen istället blev tyngre och började se att hon fick ta i (så kallade indragningar) vid revbenen och nyckelbenen. Igen ringde vi 1177 som tyckte att vi fortfarande skulle avvakta några dagar.

Men imorse så tog jag Unni till vår hälsocentral, och efter att ha träffat läkaren där som också såg att det var tungt för henne så fick vi åka till barnakuten. Direkt vi kom in i rummet där så sa sköterskan, “Men fy så du piper, här kommer vi nog behöva inhalera”. Och mycket riktigt. Unni syresatte sig dåligt (89%) och fick därför inhalera luftrörsvidgande medicin. Det blev lite bättre men inte bra, så en snabbsänka togs och hon fick inhalera igen.

 
Unni var helt slut efter alla undersökningar och provtagningar så hon somnade i mitt knä, det händer aldrig nu för tiden.

Tillslut kunde man utesluta lunginflammation, och såg att det mest troligtvis var ett virus som Unni har. Men varför det satt sig på luftvägarna så mycket visste de inte. De sa då att blir det såhär igen så kan det var förkylningsastma. Vi fick recept på en mask så vi kan inhalera hemma och råd att om det inte hjälper får vi komma tillbaka direkt.


Nu kör vi det här hemma, var tredje timme tills det börjar släppa, då är det vid behov.

Ikväll har hennes andning blivit så mycket bättre, tack och lov. Så inatt kanske den här mamman kan få ro i kroppen och sova lite, och kanske även att Unni får sova riktigt bra också.

Är det någon av er som har erfarenhet av förkylningsastma?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
jennielie

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Malin

  Helmer har förkylningsastma. Han tar flutide morgon och kväll med en sån mask sen har vi airomir vid behov.

 2. Mikaela

  Huvva! Lilla tjejen! Men de verkar vara nå virus som går nu som sätter sig på luftvägarna, då vi var in med både Stella och Kjell och båda hade fått nått virus som satts sig där. Så Kjell kör också på masken men vi har kunnat gå ner på att använda den vid behov nu. Hoppas unni blir bra snabbt ❤️

  1. jennielie
   jennielie

   Åh va skönt att höra ändå! Hoppas verkligen det bara var det hon fick!! ❤️❤️ tack för peppen!

 3. Jessica

  Min son har förkylningsastma, han fyller två i juni. Vi har också mask som vi får använda när han börjar hosta. Vi har aldrig behövt söka akut, utan för han har det handlat om att han aldrig blir av med hostan. Även om alla andra förkylningssymtom är borta. Men nu får han inhalera direkt när han får en förkylning vilket har underlättat för hans hosta. Hoppas Unni kryar på sig snabbt!

  1. jennielie
   jennielie

   Men va skönt att höra att det underlättar och att det inte blir akut varje gång. Det blev min oro att man skulle behöva uppsöka akuten så fort det är en förkylning <3 Stor kram till er!

Annons
stats