jennielie

Jennie-Lie

Vart fjärde spädbarn använder internet

I veckan släpptes årets undersökning av svenskarna och internet, där man alltså undersöker våra vanor på nätet. Och det fanns en punkt som fastnade extra mycket hos mig. De har nämligen börjat undersöka internetvanorna på barn under 2 år (hur man gör vet jag inte) och upptäckt att:

Vart fjärde barn under 2 år använder internet

Jag tycker det här är så spännande. så jag tänkte visa er alla punkter kring detta nedan och skriva lite av mina reflektioner som mamma till två treåringar och till en spädis.

• 26 procent av spädbarnen upp till 12 månader använder internet, 37 procent av 1-åringarna.
Stämmer detta, hur mycket använder ni er av internet till era barn? Unni kollar faktiskt inte alls mycket på telefonen, utan ser bara på vår TV (där vi har en Apple TV som är kopplad mot nätet) när Leia och Mattis är hemma.

• Internetanvändningen kryper ner i åldrarna. 2-åringarna använder internet idag i samma utsträckning som 4-åringarna gjorde för fyra år sedan.
Förstår ni va snabbt våra barn lär sig allt vad datorer, smartphones och surfplattor heter, hur de används och vad man gör? Och det är inte konstigt när det går i en sån rasande fart.

Leia och Mattis 2 år kikandes på telefonen i soffan

• Från 7 års ålder börjar det blir allt vanligare att barnen har egen mobiltelefon (38 %).

Jag fick min första mobil, en Nokia 3310 när jag var 10-11 år. Men nu när jag tänker på Leia och Mattis, när de ska börja skolan, gå hem själv och ha mer ansvar så känns det ändå tryckt att de har en mobiltelefon. Men hur ska man göra så den inte sitter fast i deras hand hela tiden?

• Upp till 7 års ålder är surfplattan det redskap barnen använder oftast när de använder internet. Från 8 år börjar mobilen ta över.

Hemma hos oss stämmer detta inte, våra barn får låna våra telefoner när de vill kika eller spela något. Däremot har vi tänkt önska oss lite bidrag till en varsin surfplatta i julklapp.

• Vanligaste aktiviteten på nätet bland barnen är att titta på tv och video. Det är främst det som spädbarnen ägnar sig åt på nätet.

Logiskt, det är absolut det som våra barn gör mest på telefonen och vår TV. På kvällarna blir det alltid en stunds tv tittande och favoriterna just nu är My Little Ponny och Vaiana (eller okej det är Hampus favorit). Unni är såklart i Babblar-fasen just nu!

• Att använda pedagogiska program är populärt i alla åldrar upp till 10 år, medan att spela spel blir mer utbrett först i 4-årsåldern. Vartannat internetanvändande barn mellan 2 och 10 år skapar eget innehåll.
Coolt! Leia har ju faktiskt spelat in en vlogg till familj vecka för vecka själv (eller en snutt) dock kunde hon såklart inte lägga upp och redigera den själv. Och spel börjar tvillingarna gilla mer och mer, Unni är mest,

• Från skolåldern blir det vanligt att barnen använder internet för att söka information (43 %) och göra skolarbete (39 %).

Jag har hört och läst om att de absolut största grundarna till olika internet plattformar sätter sina barn i analoga skolor. Just för att de vet hur sökandes algoritmer funkar. Scary?

• När barnen som använder internet är 10 år besöker hälften (52 %) av dem sociala medier.

Om man läser av resterande siffror rätt så kommer såklart detta också att sjunka med åldern. Internet är ju så stort och det finns så mycket som man vill skydda sina barn ifrån som är alldeles för lättillgängligt på nätet. Hur gör ni? Hur lär man barn vad som är rätt och fel på nätet? Och hur får man dem att berätta om de är med om något hemskt där?

När de var små fick de ibland lyxa till det när de var sjuka och kolla på paddan när de åt lunch. Nu kollar de hellre direkt på tvn.

Jag tycker sånna här siffror är riktigt spännande! Hur vårt beteende år efter år utvecklas och förändras tack vare internet. Vad tycker ni? Är det läskigt?

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
jennielie

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats